Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2011 05:53 - Скандала на една реститутка на фона на Бетовен...
Автор: edencrossing Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3218 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ето как започна скандала на една реститутка...На фона на Бетовен!
Прашен люлеещ се стол. Жена на около 65-70 със спомени от 70те седи на стола облечена в домашноплетено елече и кафява пола. С две копчета отпред на елечето. Седи и си мисли...за нищо, с празен поглед вперен в нищото. Ролки покриват сините коси. Явно се къдри. Погледна в избледнялата чернобяла снимка водеща до неясен спомен. Затова и пиеше гинкобилобата предписана и от хомеопат, заедно с чаша мерло, по този начин мислено подражаваше на Мерлин Монро... Рязко мисъл за лятото на 73та прорязват главата и като нож презряла диня. Явно гинкобилобата действаше. Спомни си, че това е снимката от спечеления от нея конкурс за мис лято "73, но не си спомни на кой къмпинг е било. Не за друго, лентата минаваше диагонално през пищната и тогава гръд, която днес бе прилично прибрана в скута и като на баба Вуна. На нея си плетеше поредния гоблен. Обичаше гоблени от различни серии, покриваха почти изцяло стените в апартамента и, досущ като плакати на Пайнерки - стаята на пъпчив пубер какъвто би бил нейният бъдещ внук. Но не би, защо ли? 

Старият ВЕФ свиреше 9та симфония на Бетовен по програма Христо Ботев в малките часове на нощта или по-точно в ранните часове на утрото преди сутрешния блок по БиТиВиТо. Стените бяха покрити с гоблени и ветрила, тъй като жената не бе си сменяла тапетите от началото на перестройката. Един вид за камуфлаж, подсъзнателно да прикрие пропитото и с прах битие. За сметка на това обичаше много да готви пържено. Обожаваше холестерола в чист вид, извлечен от старо олио в подарения и от нейни близки фритюрник по повод някякъв далечен юбилей. Лойта логично се бе пропила навсякъде. Не само по бедрата и под формата на добреподържан целулит. По малкото останали свободни места на стените се сбираше отдавна засъхнала мазнина, досущ като скални образувания в Родопски пещерен комплекс. Сменяйки календара веднъж годишно, реститутката виждаше бялата боя да контрастира на фона на тиквената сега мазнина на цвят, но си казваше: "Нищо, догодина", и те така, година след година вече близо 30 лета.

Апартамента представляваше следното: Типичен за потънала в спомените си реститутка. Сграда от 20те години на ХХ век, централноразположен с изглед към Археологическия Музей. Влизайки в сградата се натъкваш на кабинка където до преди комунизма е имало портиер. После вероятно е било битов КООП етажен килер тип битовка, където в наши дни обитателите са няколко котки. Миризма на пикоч естествено. Асансьор като в il de France - 8ми раьон, нали е внос от там преди близо век, но не работи отдавна. А тя, "бедната" реститутка живее на последния мансарден етаж - около 200кв/м, но все още дава цялата кооперация за офиси и си живее охолно потънала в собствената нечистотия. По стълбите нагоре се чува как гредореда скърца, аха да падне под напора на разяждащите го от години дървеници. Има и безброй саксии с повехнали цветя по перилата. Поддръжка липсва, макар да не липсват средства. Но където и да живее човек, от произхода си не може да избяга, каквато и бутафория да ползва като аксесоари за пред обществото...щом сядайки на дивана ти залепват дрехите от лой по него! Та за интериора...

Антрето Входната врата отвън бе боя върху боя поне няколко слоя и това си личеше от метри. Наместо звънец се мъдрят две жички, чакащи всеки смелчага да ги свърже за да позвъни. Това в случай, че някой се престраши да и иде на гости, но...все пак имаше роднини, чиято ценностна система и морални догми можем да поставим под сериозна въпросителна. Влизайки вътре те посреща антре претъпкато с бохчи пълни с никому ненужни натурии, на които и клошар би завидял. Миризма на плесен. Галоши и стари обувки има по протежение на целия тъмен коридор, а съпровождащата миризма бе увредила нервната система на любимото и кученце Фифи, което захапваше крачола на всеки имал неблагоразумието да влезне смело да види далечната си роднина. До тук с антрето.

Банята...дано не сте много гнусливи и не сте оперирани от чувство за хумор...  В дясно е банята, нещо като разширена гарсониера с перално отделение пълно с неизпрани дрехи и няколко килима, капеща пералня с малко попови лъжички по пода. Изобщо, биосредата бе подходяща за зараждането на нова вселена. Само чакаше да дойде големия взрив. До пералното бе тоалетното помещение, тясно и уютно, способно да побере големите нужни на всеки малък и зрял човек, но...бе запушено! Затова на мухлясалата стена над казанчето, точно под огледалото без рамка и висящо на един канап, има ръкопис с докторски почерк, на който пише: "Не пускай водата". Какво по дяволите!, как така? Наместо тоалетна хартия имаше стари кръстословици... Както и да е, стига се до същината, самата баня - къпалнята един вид. Предсталява покрита с варовик вана, душ, чийто кранчета липсват, но на тяхно място има гайчен ключ вместо кран или дръжка. Същинска къща на ужасите. Заради споменатите водопроводни неволи в пералното и тоалетната, на канторите отдолу често им прокапва в кафените чаши и до днес, та кафето става съвсем шварц. Сифона на мивката е силно ерозирал, но за сметка на това запушен със сини къдрави косми. На етажерката - няколко празни флакона, самобръсначка пълна с бял и къдрав пубис, до нея четка за зъби, празна туба паста и...гребенче с липсващи зъбчета колкото щеш. 

Спалнята за гости. Това което ще опиша обяснява защо там никога - никой не нощува. На старото легло приста със стърчащи пружини и протъркана дамаска личат кучешки аксесоари в изобилие. Това бе неговата резиденция - на Фифи, след като сина и се изнесе да живее сам като ерген в една панелка на 23 спирки оттам. Стар изтърбушен скрин пълен с чорапи на дупки, още неизхвърлени. Явно реститутката е сантиментална! Ризи проядени от молци, видимо от времето на бунтарските години на отрочето и, все така висяха обезцветени в гардероба. Един шкаф пълен с бели слипове, очевидно обувани на времето на принципа: "Жълтото отпред, кафявото отзад"... Няколко потника на дупки и петна от кетчуп сбрани на топка в единия ъгъл също са част от интериора - служат за летен хамак на Фифи. Прозореца оакан от гълъби е точно над него. Бюро издълбано с химикалка на което пише: "С+Т=ВНЛ". Вурху му - пожълтяла тетрадка и дървена чаша пълна с моливи. Стените са изрисувани с неясни вече послания отпреди две десетилетия. В общи линии това е спалнята за гости.
Спалнята на реститутката...
Първото, което се набива на очи влизайки е - захлюпената челно на нощното шкафче снимка от сватбата и...Явно саможива и разведена. Късметлия явно, отървал се е овреме, дано е открил себе си нейде. До шкафчето легло с тежък балдахин по средата на голямата спалня - целия прашен, но покрит с пухено наметало. Върху него керамичен пепелник пълен с фасове слимки, покрити с цикламено червило. Типично реститутски. Срещу леглото портрет на Наполеон! Къде е сега Жозефин да види коя дама се мисли за нея, слушаща Бетовен, плетейки гоблени в огромния си хол на похабения си люлеещ се стол и гледаща празно в чернобялата снимка от някакъв мис конкурс "73та! Както и да е. Гардероба срещу леглото, пълен с бални рокли с размер подходящ за пердета повече..., незнайно защо, няма къде да ги облече...Просто не намираше компания за опера, никой не умееше да я разбира така - както тя самата се разбираше. Отворения прозорец е единствения източник на свеж въздух, полъха от липите винаги е приятен, не може да се отрече...Тоалетката представлява микс от колхозна козметика. Няколко червила в крещящи попфолк цветове подчертаващи аристократизма и, мазно огледалце пълно с пудра с изминал срок, но прилично изпълняваща функцията на фон дьо тен, спирала тип вамп. Изобщо пълен дисонанс в разбиранията и за това което мисли че е. При това всичко от магазина за един лев - чиста чалга... А да, пода е паркет, показваха се нежнотанцуващи червейчета! Толкова за спалнята И!

Кухнята и трапезарията на една реститутка... Влиза се през врата с напукано стъкло, насреща СеКаШе шкафове, претъпкани с посуда, пълен безпорядък. Няма нужда от подробности. Под шкафовете пресветва луминисцентна лампа, покрита с привлечени пеперуди и мухи. Под нея се мъдри лята мивка с клеясали фуги. Трудно може да ги забележи човек, просто всичко е пълно с тигани, тенджера под налягане разбира се, няколко черпака и куп чинии, позабравени последните дни. На малко пиронче виси пешкир без цвят, а в страни от него - пликче за боклук вместо кофа. Остатъците от сезонните плодове вътре действаха като гигантско борче -ароматизатор, както и като катализатор за инсекти. Пътьом към масата за хранене, обувките залепват обезателно и се чува онзи характерен звук, както когато дърпате тиксо за да залепите нещо важно. Масата, покрита с прокъсана по ръбовете и мушама,  избледнелите цветя нарисувани по нея напомнят за признаци на живот, който всъщност в нито един кът на този дом не липсваше...Мравките вършеха чинно работата на почистващата гъба, прибираха трохите в близкия мравуняк, а мишлето? То се бе сгушило нейде в дупчицата си и чакаше реститутката да заспи за да настане неговия пир с неприбраната в разваления хладилник храна. На терасата към Археологическия Музей имаше буркани чак до парапета и разбира се...чушкопек! Как иначе без символа на културната ни революция?

Дневната  През това време тя гледаше турски сапунки на телевизора си в хола, който когато не бе включен бе покрит с Родопска черга и ваза пълна с изкуствени цветя отгоре му. Заглаждаше си малкото действащи гънки в мозъка и леко завиждаше, че и в съседна Турция има аристократки като нея - родната реститутка видиш ли... Останалите мебели в хола бяха лепнещ от готвена мазнина диван, две столчета тип табуретки покрити със стари списания "Паралели" и една маса, която не се наемам да опиша...Секцията си бе пълна с чаши и чинии от "Балкантурист" - класика. И разбира се, стенен часовник тип кукувица, който не работеше.

Докато разказвах за реститутката, на вън се разведели, 9та симфония на Бетовен свърши, гоблена бе почти готов, когато някакъв приматоподобен индивид се престраши да звънне на вратата и...След няколко удара от ток по индивида, вратата звънна с мелодия на канарче. Реститутката се стресна леко, отдавна никой не я бе търсил, още повече по това време, а и не бе абонирана за вестник...Тя четеше само старата поща на наемателите си! Стана морно от прашния стол, мина по лепкавия паркет в хола, препятстжията в антрето не и направиха особено впечатление...Мина през тях като руски танк през Полша и ядосано отвори вратата. Там видя синковеца си - Спас и потната му подмишница в целия им блясък!!!! - подранили за месечната помощ от един наем от майка му - реститутката... Фифи го заръфа за раздърпания панталон... И скандала започна...

 Следва продължение



Гласувай:
2


Вълнообразно


1. snejanka123 - О. Спас бил син на реститутка, ин...
12.08.2011 09:58
О . Спас бил син на реститутка,интересно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: edencrossing
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 217172
Постинги: 56
Коментари: 55
Гласове: 112
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031